FACELIFT

Bij het ouder worden neemt het volume van de onderhuidse weefsels af en gaan ze bovendien zakken. De huid wordt slapper en minder elastisch wat tot huidoverschot op bepaalde plaatsen zal leiden. Hierdoor treden karakteristieke verouderingsverschijnselen op zoals verdiepte neus-lip-plooien, wangvet dat over de onderkaaksrand hangt, hangende mondhoeken en weefseloverschot vooraan in de hals. Het gezicht dat op jeugdige leeftijd ovaal was wordt zo steeds rechthoekiger.
Met verschillende relatief beperkte esthetische technieken vallen verouderingsverschijnselen te verminderen en te maskeren. Maar soms ontkomt u niet aan een facelift om er jeugdiger uit te gaan zien. Het is dan van belang om de juiste techniek te kiezen die bij uw wensen, uw leeftijd, uw huidtype en de ernst van uw verouderingsverschijnselen past. Bovendien moet een goede facelift ervoor zorgen dat de klok wordt teruggedraaid, maar wel met behoud van uw persoonlijke karakteristieken en een natuurlijke uitstraling.

De tegenwoordig populaire beperkte facelift of minilift kan bij relatief jonge mensen( 45-55 jaar) die beperkte verouderingsverschijnselen hebben en nog een relatief elastische huid een mooi resultaat opleveren. Die ingreep kunnen we ook prima onder plaatselijke verdoving uitvoeren. Bij oudere mensen is doorgaans een uitgebreidere facelift nodig voor een fraai resultaat.
Facelifts richten zich vooral op het liften van gezakte onderhuidse weefsels en het verwijderen van huidoverschot. Ze worden vaak gecombineerd met het toevoegen van extra volume met lipofilling en met bijvoorbeeld ooglidcorrecties.

Schematische afbeelding van een facelift

Wanneer het niet mogelijk is om met beperkte maatregelen tegemoet te komen aan uw wens om er jeugdiger en frisser uit te zien kan het zinvol zijn om een facelift te overwegen. Dit geldt zeker voor wangvet dat over de onderkaaksrand hangt (jowling), verdiepte nasolabiaal plooien en huidoverschot in de hals. Het is van belang om de juiste techniek te kiezen die bij uw wensen, uw leeftijd, uw huidtype en de ernst van uw verouderingsverschijnselen past. Bovendien moet een goede facelift ervoor zorgen dat de klok wordt teruggedraaid, maar wel met behoud van uw persoonlijke karakteristieken en een natuurlijke uitstraling.

De tegenwoordig populaire beperkte facelift of minilift kan bij relatief jonge mensen( 45-55 jaar) die beperkte verouderingsverschijnselen hebben en nog een relatief elastische huid een mooi resultaat opleveren. Bij oudere mensen is doorgaans een uitgebreidere facelift nodig voor een goed resultaat.

Facelifts richten zich vooral op het liften van gezakte onderhuidse weefsels en het verwijderen van huidoverschot. Ze worden vaak gecombineerd met het toevoegen van extra volume met lipofilling en met bijvoorbeeld ooglidcorrecties.

De operatie (minilift)

Uitgebreide facelifts voeren we doorgaans onder narcose uit. Een beperkte facelift voeren we juist meestal onder lokale verdoving uit. Zoals de naam al aangeeft betreft het een relatief beperkte facelift waarbij het te verwachten resultaat uiteraard ook beperkter is dan bij een uitgebreidere facelift. De ingreep duurt ongeveer 150 minuten. Bij de minilift maken we alleen een huidsnede voor het oor en dus niet erachter. In het gebied van de slaap volgt de huidsnede de haarlijn. We kunnen er zo voor zorgen dat uw haarlijn bij de lift niet omhoog verplaatst. Door de richting van de huidsnede in de haarlijn op een speciale manier te maken zullen er uiteindelijk ook weer haren door het litteken gaan groeien en is het litteken nagenoeg onzichtbaar. Uw haardracht speelt ook een rol. Alleen wanneer het haar naar achteren wordt gedragen zou het litteken iets zichtbaar kunnen zijn. De huid in een beperkt gebied voor het oor en in het gebied van de kaakhoek prepareren we vervolgens los. Door op een speciale wijze hechtingen aan te brengen in de onderlaag die nu zichtbaar is geworden kan deze worden gelift. Het huidoverschot wat door de verstrakking van de onderlaag optreedt verwijderen we ter plaatse van de huidsnede voor het oor en ter hoogte van de haarlijn van de slaap. De huid sluiten we minutieus en zonder spanning. Een minilift wordt ook wel S-lift (naar de vorm van het litteken) of MACS-lift (minimal access cranial suspension lift) genoemd.

Minilift (MACS-lift) waarbij in rood de huidsnede is aangegeven (dus alleen voor het oor), in groen de huid die wordt losgemaakt en in geel de huid die wordt verwijderd.

 

Schematische weergave van lusvormige hechtingen die bij een minilift (MACS-lift) worden gebruikt om de onderlaag te liften.

 

De operatie (facelift)

Een uitgebreide facelift voeren we onder narcose uit. Dit heeft te maken met zowel de uitgebreidheid als de tijdsduur van de ingreep. De ingreep duurt ongeveer 240 minuten. De facelift richt zich zowel op het ondergezicht als op de hals en is dus eigenlijk een facelift en halslift tegelijk. Bij de facelift maken we zowel achter als voor het oor een huidsnede. In het gebied van de slaap volgt de huidsnede de haarlijn. We kunnen er zo voor zorgen dat uw haarlijn bij de lift niet omhoog verplaatst. Door de richting van de huidsnede in de haarlijn op een speciale manier te maken zullen er uiteindelijk ook weer haren door het litteken gaan groeien en is het litteken nagenoeg onzichtbaar. Uw haardracht speelt ook een rol. Alleen wanneer het haar naar achteren wordt gedragen zou het litteken in de haarlijn zowel achter het oor als ter plaatse van de slaap uiteindelijk iets zichtbaar kunnen zijn. Vanuit de huidsnede prepareren we de huid voor het oor, over de kaakrand en in een deel van de hals los. Vervolgens maken we ook een snede in de onderlaag en maken die gedeeltelijk los. De onderlaag kan nu worden gelift en gehecht. Dit bepaalt grotendeels het resultaat van uw facelift. Het huidoverschot wat door de verstrakking van de onderlaag optreedt verwijderen we ter plaatse van de huidsnede voor het oor, achter het oor en ter hoogte van de haarlijn van de slaap. De huid sluiten we minutieus en zonder spanning.
Afhankelijk van uw probleem en uw wensen kan de facelift worden gecombineerd met liposuctie en met het toevoegen van volume door middel van lipofilling. Ook combineren we een facelift regelmatig met ooglidcorrecties en wenkbrauwlifts. Om een goede verstrakking van de onderlaag in de hals te kunnen bereiken is het soms nodig om ook onder de kin een huidsnede te maken. Via die benadering kunnen de voorranden van de halsspier aan elkaar worden gehecht voor een fraaier effect (zie halslift).

Schematische afbeelding van een facelift. De rode pijlen geven de richting aan waarin de onderlaag wordt gelift. De stippellijn geeft de huid aan die wordt verwijderd.

 

Na de operatie

Een facelift geeft in het algemeen weinig pijnklachten, maar wel de nodige ongemakken. Dit geldt natuurlijk zeker bij uitgebreide facelifts in combinatie met andere esthetische procedures. Zwelling zal zeker op gaan treden. Koelen is daarom verstandig. Het beste kunt u de eerste uren na de ingreep het operatiegebied steeds 10 minuten per kwartier koelen met ijsblokjes of een cold pack. Na ingrepen onder narcose gebruiken we daar een koelapparaat voor. Ook treedt vaak na enige tijd verkleuring van de huid op door een bloeduitstorting. Door de werking van de zwaartekracht treden bloeduitstortingen ook op buiten het operatiegebied. Om bloedingen te voorkomen is het belangrijk om druk verhogende momenten zoals bij bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Na een facelift plaatsen we elastisch steunverband met klittenbandsluiting (jaw bra), dit verkleint de kans op zwelling en bloeduitstorting en geeft steun aan de gelifte weefsels. De bedoeling is dat u deze jaw bra de eerste twee dagen constant draagt en daarna nog twee weken alleen ‘s nachts. Hoewel het effect niet wetenschappelijk is bewezen, kunt u vanaf een week voor de ingreep tot twee weken erna dagelijks Arnica en vitamine C gebruiken om bloeduitstortingen te helpen voorkomen. De zwelling is na een week grotendeels verdwenen. Hetzelfde geldt voor de bloeduitstorting. Restanten van de bloeduitstorting kunnen langer aanhouden.

Het is verstandig om de eerste paar dagen de wonden droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als u ze maar goed droog dept (liefst niet droog vegen).

Het is ook verstandig om met een extra kussen te slapen zodat u uw hals niet teveel strekt.
Een week na de operatie zien we u voor controle en verwijderen we de hechtingen. Daarna kunt u littekencrème gaan gebruiken en mag u ook weer make up aanbrengen.

Omdat na liftingsprocedures een deel van het effect in het begin weer verloren kan gaan zullen we bij de operatie meestal iets overcorrigeren. Het resultaat zal er daardoor in het begin vaak iets overdreven uitzien. Dit zal zich gedurende de eerste maanden na de ingreep normaliseren. Ook zullen de weefsels van de onderlaag in het begin strak aanvoelen. Dit neemt gedurende de eerste weken af.

Of en wanneer u na de ingreep uw werk weer zult kunnen hervatten is erg afhankelijk van u zelf en de aard van uw werk. Het is verstandig om een week na de ingreep vrij te nemen. Rustige sporten zoals joggen zijn na 2-3 weken weer verantwoord. Contactsporten kunt u het beste iets langer vermijden.

Wij zien u na 6 maanden voor eindcontrole en maken dan ook weer lichtfoto’s. Uiteraard bespreken we ook of u tevreden bent met het resultaat en of er eventueel nog andere wensen zijn.

Risico’s en Complicaties

Een facelift is een grotere ingreep waar toch wel enkele risico’s en complicaties aan verbonden zijn. Na een facelift zou een bloeding kunnen optreden. Dit risico kan zeer klein worden gehouden door bloedvaatjes tijdens de ingreep zorgvuldig dicht te branden (coaguleren), door druk verhogende momenten na de ingreep te voorkomen (bukken, zwaar tillen), door de eerste dag een elastisch drukverband te dragen en door bloedverdunners te stoppen voorafgaand aan de ingreep (uiteraard in overleg met dr. Jansma en de voorschrijvend arts). Wanneer een forse bloeduitstorting met zwelling optreedt is het belangrijk dat die wordt ontlast omdat de genezing anders nadelig kan worden beïnvloed. Het infectierisico na een facelift is klein wanneer de ingreep, zoals in de ziekenhuizen waar dr. Jansma werkt, onder de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd.

Bij een facelift is het van belang om in de juiste onderhuidse laag (lagen) te opereren. Zenuwtakjes van de aangezichtszenuw die zorgen voor het aansturen van de mimiek mogen uiteraard niet beschadigd worden. Soms kan er tijdelijke uitval van een zenuwtakje optreden. Bij een juiste operatietechniek is het risico op blijvende schade klein.

Na een facelift is het normaal dat het gevoel in de huid die losgemaakt is de eerste maanden is verminderd. Dit herstelt zich weer in de eerste maanden na de ingreep.

In het algemeen zijn mensen zeer tevreden met het resultaat van hun facelift. Het zou natuurlijk kunnen optreden dat men na volledige genezing niet helemaal tevreden is met het resultaat of dat men er meer van had verwacht. Het is belangrijk om bij het eerste gesprek te zorgen dat het verwachtingspatroon van u realistisch is en om mensen bijvoorbeeld te wijzen op reeds bestaande asymmetrie van het gezicht. Het belangrijk om foto’s te maken voorafgaand aan de operatie.

Het kan soms voorkomen dat we samen met u na 6 maanden tot de conclusie komen dat een kleine aanvullende correctie nodig is om het resultaat te verbeteren. Zo kan het zijn dat het litteken ergens een kleine verbetering behoeft. Dat bespreken we dan uiteraard open en eerlijk met u.