LIPLIFT
Met het ouder worden zien we dat de bovenlip langer wordt, minder volume krijgt en dat er steeds minder lippenrood zichtbaar is. Los van mogelijkheden om het volume van de lip te vergroten en om de rimpels van de bovenlip te behandelen kan het heel mooi zijn om de bovenlip iets te liften.
Een liplift is een eenvoudige ingreep waarbij we huid onder de (ingang van) de neus verwijderen en zo de bovenlip korter maken. Het lippenrood maken we zo ook meer zichtbaar doordat de bovenlip door de ingreep naar buiten krult. En ook de boventanden worden weer of meer zichtbaar wat natuurlijk ook jeugdiger lijkt. Het litteken is nagenoeg onzichtbaar omdat het onder de neusvleugels en in de ingang van de neus gelegen is.
Met het ouder worden zien we dat de bovenlip langer wordt, minder volume krijgt en dat er steeds minder lippenrood zichtbaar is. Los van mogelijkheden om het volume van de lip te vergroten en om de rimpels van de bovenlip te behandelen kan het heel mooi zijn om de bovenlip iets te liften.
Bij een liplift verwijderen huid onder de ingang van de neus. De bovenlip maken we zo korter en het lippenrood maken we meer zichtbaar doordat de bovenlip door de ingreep naar buiten krult. En ook de boventanden worden weer of meer zichtbaar wat natuurlijk ook jeugdiger lijkt. De liplift is goed te combineren met tal van andere esthetische ingrepen.
De operatie
Een liplift is een kleine ingreep die we onder plaatselijke verdoving uitvoeren. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met het aftekenen van het huidgebied dat we gaan verwijderen. Dit mag maximaal een derde deel van de totale lengte van de bovenlip zijn, maar is meestal iets minder. De huidsnede volgt de contour van de onderzijde van de neusingang en neusvleugels en wordt vanwege die vorm ook wel ‘buffalo horn’ genoemd. Nadat de huid met plaatselijke verdoving is verdoofd verwijderen we het afgetekende huidgebied onder de neus en stoppen we eventuele bloedinkjes met behulp van een elektrische pincet (coagulatie). Hierna sluiten we de ontstane wond minutieus. Dit geeft de verkorting en dus de lift van de bovenlip, doet het lippenrood naar buiten krullen en maakt de boventanden meer zichtbaar. De plaats van het litteken is zodanig gekozen dat dit na volledige genezing nauwelijks zichtbaar zal zijn.
Na de operatie
Liplifts geven in het algemeen weinig klachten.
Het is verstandig om de eerste paar dagen de wondjes droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als u ze maar goed droog dept (liefst niet droog vegen). Het litteken kunt u vet houden met bijvoorbeeld vaseline.
Een week na de operatie zien we u voor controle en verwijderen we de hechtingen. Daarna kunt u littekencrème gaan gebruiken en mag u ook weer make up aanbrengen.
Of en wanneer u na de ingreep uw werk weer zult kunnen hervatten is erg afhankelijk van u zelf en de aard van uw werk. In principe kunt u de dag na de ingreep weer aan het werk. Mensen kunnen dan uiteraard nog wel zien dat er een kleine ingreep is uitgevoerd.
Wij zien u na 6 maanden voor eindcontrole en maken dan ook weer lichtfoto’s. Uiteraard bespreken we ook of u tevreden bent met het resultaat en of er eventueel nog andere wensen zijn.
Risico’s en Complicaties
Een liplift kent weinig risico’s en complicaties. Het infectierisico na een liplift is verwaarloosbaar klein wanneer de ingreep, zoals in de ziekenhuizen waar dr. Jansma werkt, onder de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd.
In het algemeen zijn mensen zeer tevreden met het resultaat van hun liplift. Het zou natuurlijk kunnen optreden dat men na volledige genezing niet helemaal tevreden is met het resultaat. Het is belangrijk om bij het eerste gesprek te zorgen dat het verwachtingspatroon van u realistisch is en om mensen bijvoorbeeld te wijzen op al bestaande asymmetrie. Ook is het belangrijk om foto’s te maken voorafgaand aan de operatie.
Het kan soms voorkomen dat we samen met u na 6 maanden tot de conclusie komen dat een kleine aanvullende correctie nodig is om het resultaat te verbeteren. Dat bespreken we dan uiteraard open en eerlijk met u. Ook opereren blijft mensenwerk.